Categorie: , , ,

Invatam regulile de circulatie - planse de colorat

Tot mai multe accidente rutiere văd în fiecare zi, atât la televizor cât şi pe stradă. Încă de mic i-am explicat lui Matei câteva reguli esenţiale privind siguranţa în trafic şi când va mai creşte puţin Maria, voi proceda la fel şi cu ea.

Când merg pe stradă cu Matei, îi arăt pe unde are voie să traverseze, că există locuri marcate, treceri de pietoni sau pe „zebre” şi că doar pe-acolo traversăm, că nu trebuie să alerge şi că înainte de a traversa prin locurile marcate, este obligatoriu să se asigure dacă nu cumva se apropie maşini şi dacă acestea încetinesc sau nu. Sinceră să fiu, având în vedere numărul persoanelor lovite pe trecerea de pietoni, prefer să îi învăţ să traverseze atunci când maşinile efectiv opresc la trecerea de pietoni sau unde sunt şi semafoare montate.
O problemă este aceea că, copiii sunt mai scunzi decât noi adulţii şi nu pot vedea peste maşini, arbuşti, şi alte obstacole, iar la noi a devenit se pare o regulă ca maşinile să fie parcate la fiecare colţ de stradă. Mai sunt şi alţi factori ce trebuie luaţi în considerare şi anume că văzând maşina, copiii presupun că şi conducătorul auto îi vede pe ei şi se pot angaja în traversare într-un moment neprielnic şi de asemenea ei nu pot aprecia corect viteza şi cred că şoferul poate frâna instantaneu.
I-am spus lui Matei că are voie să meargă numai pe trotuare, iar acolo unde acestea lipsesc, să circule pe marginea străzii, pe partea stângă a sensului de mers în aşa fel încât să vadă vehiculele care vin din faţă şi să fie la rândul lui văzut de conducătorii acestora. Acum nici pe trotuar nu mai eşti în siguranţă, aşa că în fiecare zi îl învăţ, uneori şi cu exemple concrete să fie atent la maşinile care sunt parcate pe trotuar şi pot pleca oricând de pe loc şi de asemenea, să fie atent, deoarece în unele locuri există ieşiri din garaje direct pe trotuar.
Consider absolut obligatoriu ca noi să respectăm de fiecare dată regulile de circulaţie, deoarece educaţia se face mai ales prin exemplul nostru, al părinţilor şi bunicilor şi mai puţin prin cuvinte, aşa cum am mai subliniat şi în alte cazuri.
Pentru cei mici, care au început grădiniţa şi încep să înveţe primele noţiuni despre siguranţa în trafic, am pregătit câteva planşe de colorat, pentru a le oferi un mod cât mai plăcut de a învăţa aceste reguli.1 comentarii:

 
Doi Iepurasi © 2012 | Designed by Canvas Art, in collaboration with Business Listings , Radio stations and Corporate Office Headquarters