Categorie: , , , , ,

Rolul cresei si gradinitei in educatie

De ce sa ducem copilul la cresa sau la gradinita? Mamicile sunt deosebit de protectoare cu copiii lor in general, astfel incat chiar si decizia de a-i duce la gradinita poate fi destul de provocatoare uneori. Poate considerati ca este inca prea mic pentru a face fata unei colectivitati sau poate pur si simplu doriti sa va stiti copilul acasa, in siguranta. Indiferent de motive, aveti anumite retineri fata de aceasta decizie. Tocmai de aceea va invitam sa descoperim impreuna in continuare de ce sa ducem copilul la cresa sau la gradinita.

Schimbarea mediului in care micutul isi va desfasura activitatile zilnice nu trebuie sa fie considerata un rau necesar. Pana la urma, este vorba despre intrarea intr-un nou colectiv. In loc sa ii aiba alaturi pe mami si tati sau pe bunici, copilul va incepe sa socializeze, sa se joace cu cei de varsta lui, sa se supuna unui program riguros, sa asculte indicatiile unui adult venit din exterior, care impune respect. Pe langa aceste avantaje sociale, timpul petrecut la gradinita va imbina utilul cu placutul, copiii fiind indrumati, prin activitati adaptate varstei lor, sa isi dezvolte creativitatea si sa invete notiuni din ce in ce mai complexe, care vor face tranzitia catre clasa zero sau clasa intai.

Nu este nici un secret faptul ca la aceasta varsta copiii invata cel mai repede si mai usor. Puteti asadar sa profitati de ocazie pentru a-l indruma sa invete o limba straina, sa picteze, sa deseneze, sa se joace cu plastilina si alte materiale sau orice alta activitate educativa. Aveti astfel si mai multe sanse sa-i descoperiti eventualele inclinatii intr-un anumit domeniu si sa il sprijiniti pentru a-si cultiva talentul.

Chiar daca incercati sa faceti astfel de lectii acasa, individual, efectul scontat nu va fi acelasi. Intr-o colectivitate poate interveni ambitia, dorinta de afirmare, dorinta de a fi apreciat si recompensat de catre educatoarea care ii inspira admiratie si respect. Iar in cazul in care copilul dumneavoastra este lipsit de orice motivatie pentru a invata, o educatoare cu instruirea pedagogica necesara, poate gasi resurse nesperate pentru a-l ajuta sa depaseasca aceasta incapatanare.

Oricat de multe ar invata copilul dumneavoastra la cresa sau la gradinita, rolul acestei institutii este insa unul mult mai important, si anume acela de a pune bazele dezvoltarii psihologice si sociale armonioase. Practica ne demonstreaza ca aceasta experienta aduce pe bancile scolii copii mult mai sociabili, mai siguri pe ei, cu abilitati mult mai bune de exprimare si de relationare. Ca niste fiinte sociale ce suntem, avem cu totii neaparata nevoie sa ne raportam la un colectiv. Cu cat este mai numeros acel colectiv, cu atat este mai utila experienta. Prin urmare, oricate beneficii ar avea educatia in familie, tranzitia catre un grup organizat de joaca si de invatare este mai mult decat necesara.

Acum ca am stabilit destul de clar de ce sa ducem copilul la cresa sau la gradinita, nu ne ramane decat sa precizam un singur lucuru: pentru ca micutul dumneavoastra sa se poata bucura intr-adevar de toate aceste beneficii, este esential sa il dati la cresa sau la gradinita numai atunci cand este cu adevarat pregatit. In caz contrar, aceasta iesire din sanul familiei ar putea fi traumatizanta, provocand mai degraba anxietate, stres si chiar depresie. In cazul in care nu sunteti siguri de aceasta decizie, puteti fie sa optati pentru o cresa sau o gradinita cu program scurt, pentru a observa cum se descurca micutul, fie pentru o mica discutie cu un psiholog. Cresa / Gradinita Busy Bees Academy este o institutie particulara care ofera copilului posibilitati multiple. Pentru mai multe detalii puteti vizita site-ul si puteti face chiar o programare pentru o vizionare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Doi Iepurasi © 2012 | Designed by Canvas Art, in collaboration with Business Listings , Radio stations and Corporate Office Headquarters