Categorie: , , ,

Dieta de toamna

A venit toamna... şi nu cu astenii, ci cu multe legume şi fructe pe care să le includem în meniul nostru sănătos. Am auzit de multe ori spunându-se că vara este cel mai uşor să ţii o dietă. Nu cred în diete şi nici în faptul că doar vara trebuie şi poţi să mănânci sănătos pentru a te simţi bine, aşa că vă voi da doar câteva idei de gustări sănătoase.
Bun găsit cruciferelor! Varza, conopida, broccoli, guliile au un conţinut scăzut de calorii, sunt bogate în vitamina C, în acid folic, beta caroten, potasiu şi fibre, atât de necesare pentru un tranzit intestinal bun.

Eu pentru azi, nu m-am putut hotărâ, aşa că am preparat în 2-3 minute două salate gustoase, una cu varză, roşie şi pătrunjel proaspăt şi ce-a dea doua cu varză, morcov şi puţin mărar. Se pot stropi cu puţin ulei de măsline şi oţet. Am spus stropit, nu turnat uleiul cu sticla. Lângă salată voi pregăti un grătar de curcan sau de vită. Ei, cum vi se pare?

Ardeii graşi de toate culorile, ardeii capia au de asemenea vitamina C, vitamina A, antioxidanţi şi foarte puţine calorii.

Vinetele conţin amidon, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, PP şi au o valoare calorică redusă: 100 g vânată furnizează numai 20 de calorii. Sunt indicate în anemie, constipaţie, reumatism, afecţiuni hepatice şi pancreatice, guta, diabet, boli cardiovasculare, diminuând colesterolul din sânge. Preparate termic, vinetele îşi păstrează aproape toate proprietăţile nutritive.

Dovleacul...abia aştept să bag o felie la cuptor. Conţine mulţi nutrienţi şi foarte puţine calorii. O felie de dovleac la cuptor este un desert gustos atât pentru copii cât şi pentru noi, ce conţine un grup de B-uri, beta caroten, fier, zinc, potasiu şi glucide cu absorţie lentă.
Beta carotenul este convertit în organism în vitamina A (retinol), atât de necesară corpului. Ea îmbunătăţeşte vederea, întăreşte sistemul imunitar, dar contribuie şi la o piele sănătoasă şi la întărirea membranelor musculare.


Sfecla roşie, bogată în fier, foarte bună pentru copiii cu anemie feriprivă, scade colesterolul din sânge şi reduce astfel riscul bolilor cardiovasculare. Mai conţine: zinc, fluor, seleniu care reglează activitatea hormonilor estrogeni şi combate astfel apariţia cancerului de sân, magneziu, bun pentru sistemul nervos şi în combaterea stărilor de stres, mangan, acid folic, şi multe fibre.

Strugurii.. din vie, nu din sticlă, sunt atât de gustoşi şi conţin vitamina C, magneziu, seleniu, potasiu, antioxidanţi şi calciu – foarte util pentru menţinerea unei greutăţi optime. Un aport suficient de calciu, accelerează procesul de ardere a depozitelor de grăsime. De asemenea strugurii sunt buni în detoxifiere şi mai ales pentru curăţarea ficatului.
Totuşi, nu mâncăm 1 kg sau mai multe de struguri, uitând de conţinutul lor de zahăr...

Perele conţin multe vitamine, asigură un tranzit bun, sunt perfecte pe post de desert atunci când simţim nevoia de ceva dulce şi nu în ultimul rând, previn senzaţia de foame.


Prunele, pe lângă vitaminele pe care ni le oferă, sunt ideale pentru un tranzit mai leneş.

Merele, bogate în fibre, reglează de asemenea tranzitul intestinal şi au proprietăţi diuretice.

Gutuile, cele din urmă în această scurtă prezentare, atât de parfumate şi gustoase sunt extraordinare la început de sarcină, când unele mămici întâmpină acele neplăcute greţuri matinale, dar ele previn şi senzaţia de foame şi mai ales pofta de dulciuri.
Îmi amintesc de copilărie când bunica punea gutuile în geam, iar eu mă duceam zi de zi şi mâncam câte una, după ce le curăţăm uşor puful pentru a devenii lucioase şi apetisante.

Toamna este frumoasă, bogată, plină de parfum şi gust! Să aveţi o toamnă frumoasă!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Doi Iepurasi © 2012 | Designed by Canvas Art, in collaboration with Business Listings , Radio stations and Corporate Office Headquarters