Categorie: , , , , , ,

Despre nutritie la Happy baby Day

În data de 3 octombrie am participat la HAPPY baby DAY, o întâlnire a mămicilor cu Revista Baby şi specialiştii Himalaya şi Nutricia Aptamil, cu care am discutat despre sănătatea şi nutriţia copiilor, un subiect care mie îmi place tare mult şi-l găsesc foarte important.
Doamna doctor pediatru Maria Eremia şi Laura Miclaus, medic reprezentant Himalaya, au vorbit despre infecţiile respiratorii, colicile şi tulburările tranzitului intestinal, precum şi despre îngrijirea pielii celor mici în sezonul rece.

De la doamna doctor pediatru Iustina Stan şi Ana-Maria Zaharia, din partea Aptamil, am aflat cât de importantă este nutriţia pentru un sistem imunitar sănătos.


Mă pregăteam să scriu a doua zi o postare, în care să vă spun câte lucruri noi am aflat.


Deşi sunt la al doilea copil, până acum nu mi-a spus nimeni şi nici nu am găsit undeva menţionat că:
  • atunci când are febră copilul, nu trebuie să-i dai lapte să bea. Această proteină nu este bună în acea etapă. Se hidratează copilul doar cu ceai şi apă. serul fiziologic pus în năsucul copilului 
  • atunci când este răcit şi are năsucul înfundat, trebuie încălzit şi verificat la încheietura mâinii. Dacă îl punem la temperatura camerei, el este prea rece pentru mucoasa nazală. 

Doamna doctor pediatru Maria Eremia a mai atras atenţia că în acele simple răceli cu nas înfundat şi febră mare, antibioticele nu ajută. A recomandat, aşa cum am mai scris şi eu de nenumărate ori pe forumuri, împachetările cu apă şi oţet pentru cei mici, duşurile pentru copiii măricei şi antitermicele. Copilul trebuie ţinut într-o cameră bine aerisita şi cât mai sumar îmbrăcat.

Despre nutriţie s-a discutat mult şi am cerut şi eu un sfat având în vedere ca iepuraşul cel mare, Matei, începuse să verse de câteva zile dimineaţa şi seara, îl durea capul şi îl văzusem şi puţin palid. Am primit un sfat bun, dar pe care nu am apucat să-l pun în aplicare, fiind nevoită a doua zi să mă internez cu Matei la Spitalul Grigore Alexandrescu, deoarece vărsase suc gastric, bilă şi chiar sânge. Bila mărită, deshidratare, aşa că i s-au recoltat analize şi a fost pus imediat pe perfuzii.
Concluzia: mâncarea de varză, mâncarea de castraveţi, gogoşile, mămăliga cu brânză şi smântână şi alte mâncăruri mai greu de digerat la această vârstă, pe un fond de stres datorită începerii grădiniţei, plus mai puţin somn la prânz decât eram obişnuiţi... ne-au dat rău peste cap micuţul organism.

Orice modificare, schimbare, lucru nou, pentru adulţi dar mai ales pentru copii reprezintă un stres. Chiar şi pentru cei care nu plâng dimineaţa în drum spre grădiniţă, tot acest nou pas în dezvoltare reprezintă un stres mai mic sau mai mare. Schimbarea alimentaţiei cu care a fost obişnuit până în acel moment reprezintă deja un al doilea stres pentru psihic, iar organismul reacţionează.

Un exemplu simplu la adulţi: te părăseşte iubitul. Consideri că unul din motivele pentru care a făcut acest lucru, este faptul că ai pus câteva kilograme pe tine, iar imediat începi o cură de slăbire ca să-i demonstrezi ce bine arăţi. Deja avem doi factori de stres la care psihicul şi organismul trebuie să facă faţă.

Revenind, spun că atunci când facem schimbări în alimentaţia copilului trebuie să ne gândim şi să ţinem seama de câţiva factori de stres care apar odată cu apariţia unui dinţişor, începerea grădiniţei, începerea şcolii, despărţirea de un colectiv de prieteni, schimbarea domiciliului, plecarea sau revenirea din tabără sau din vacanţa la bunici, etc.


 Discutând despre nutriţie, s-a atras atenţia asupra faptului că, precum noi adulţii, nici copiii nu au zilnic aceeaşi poftă de mâncare şi nu trebuie forţaţi, chiar dacă cu o zi în urmă a consumat un aliment, nu înseamnă că a doua zi nu îl poate refuza iar noi nu trebuie să-i forţăm.
O mare problemă în rândul copiilor este şi obezitatea, datorată unei alimentaţii necorespunzătoare. Nu de puţine ori am văzut copii consumând fast-food, mâncăruri grase sau dulciuri.

 
 
Doamna doctor pediatru Maria Eremia a mai atras atenţia asupra folosirii în exces a balsamului de rufe pentru hăinuţele bebeluşilor şi copiilor, produs care nu este deloc benefic pentru aceştia. Cele mai potrivite formule de detergent şi balsam pentru bebeluşi sunt cele hipo alergene, fără parfum. Unii pediatri recomanda folosirea oţetului sau a uleiului de lavandă în loc de balsam pentru hainele bebeluşilor foarte mici. Oţetul este o alternativă ecologică la balsamul de rufe obişnuit, neutralizează ph-ul alcalin al detergenţilor şi este eficient în curăţarea resturilor de detergent de pe hăinuţe.

 

 La finalul seminarului, toţi participanţii au primit cadouri din partea Himalaya şi Aptamil.


Dacă vreţi să participaţi şi să aflaţi mai multe de la doamnele doctor invitate la evenimentul organizat de Revista Baby, veniţi la viitoarea ediţie HAPPY baby DAY pe data de 7 noiembrie, tot în AFI Palace Cotroceni Mega Fun, între orele 11 -13!

4 comentarii:

  1. Am citit o groaza de chestii de care nu aveam habar.Chiar o sa incerc varianta de balsam cu otet.Nu folosesc balsam de rufe din alte motive decat cele legate de alergii.
    Un articol plin de informatii noi,cel putin pentru mine :) Multumim!

    Cristina Tufeanu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Cristina. Intalnirile acestea sunt pline de informatii utile si imi place sa vi le impartasesc.

      Ștergere
  2. Dna Dr Stan e super, am fost si eu cu piticii la dansa si am fost f multumita. Multumesc
    Alina Manea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Alina ca ai fost multumita de dansa si ca v-ati rezolvat problemele. Te pup, Alina si-ti multumesc pentru mesaj :)

      Ștergere

 
Doi Iepurasi © 2012 | Designed by Canvas Art, in collaboration with Business Listings , Radio stations and Corporate Office Headquarters