Categorie: , , ,

Mici copii, mari artisti

Matei şi Maria fac parte dintr-o familie care iubeşte şi apreciază arta, în orice formă a ei: muzică (unchi violonist în Filarmonică, eu am studiat câţiva ani vioara), pictură şi sculptură (alt unchi, “artistul” cum este numit, pictor şi sculptor), fotografie (tatăl meu fotograf), etc.

Ascultăm împreună muzică de toate genurile, vorbim despre teatru, film, balet, dans, pictură, sport, fotografie şi altele. Văzând intr-o zi un film alb-negru, Matei spune: ”Mami, de ce este aşa, cu negru? E stricat?” Deşi sunt micuţi, ştiu că ei înţeleg. Pentru a putea face alegeri mai târziu, le ofer de-acum de un bagaj consistent de informaţii.
Matei adoră să cânte, să danseze, să alerge, să joace fotbal, să deseneze şi să picteze.

foto Marius Barbulescu

La început, a fost mâzgălitura. Aceasta are un înţeles pentru copii, deşi noi nu putem înţelegem chiar nimic. Matei mâzgălea o linie pe foaie şi spunea:” uite, mami, o maşină”.




Încet-încet, prin exerciţiu şi încercări repetate, a învăţat să redea obiectele respectând realitatea. Am fost uimiţi de ce maşinuţe desena cu cretă pe asfalt, în parc.
Amândoi desenează, dar Matei, fiind la vârsta la care îşi poate exprima dorinţele mai uşor, cere, când creioane colorate, când acuarele, când tempera.



Îl las să deseneze ce doreşte el, nu-i sugerez eu o temă, apoi, vine şi-mi arată mândru desenul terminat. Aşa cum l-am învăţat să identifice şi să-şi exprime sentimentele, acum discut cu el fiecare desen al lui pentru a înţelege cum gândeşte şi a-i cunoaşte sentimentele.
Eu i-am mai arătat cum, combinând două culori obţii o a treia, sau o altă nuanţă a culorii de bază, dar abia în momentul în care a descoperit el singur acest lucru, a devenit un lucru cu adevărat interesant pentru el.
Azi Matei a descoperit că, dacă combini albastru cu galben, obţii nuanţe de verde.
 

De asemenea, mi-a făcut şi un portret, “cu mai mult verde, mami”.


1 comentarii:

 
Doi Iepurasi © 2012 | Designed by Canvas Art, in collaboration with Business Listings , Radio stations and Corporate Office Headquarters